Mi is az a pepakura? Fél éve még magam sem hallottam róla, Magyarországon úgy tudom nem annyira elterjedt. Röviden, a pepakura 3 dimenziós modellezés papírból. Maga a modellezés sem túl bonyolult, hamar bele lehet jönni és majdhogynem bárminek eltudjuk készíteni a modelljét házilag.

Pepakurázás főbb eszközei:

  • Pepakura Viewer
  • Nyomtató
  • A/4 papírlap (lehet nyomtatópapír de vékony és könnyen szakad, famentes rajzlap jobb véleményem szerint)
  • Szike és olló
  • Ragasztó
  • Türelem... :-)

Akik már profik, maguk is készíthetnek tervrajzokat de a kezdők az internetről válogathatnak tetszésük szerint. Minden modell a tervrajzzal kezdődik, a fájl kiterjesztése .pdo.
Ahhoz hogy ezt megtudjuk nyitni, le kell töltenünk egy programot az alábbi helyről:
http://www.tamasoft.co.jp/pepakura-en/
A Download menüpontban a Pepakura Viewer (Free) programot töltsük le ami teljesen ingyenes, telepítése nagyon egyszerű.

Ha feltelepítettük a programot és kiválasztottuk mit szeretnénk modellezni és a tervét is letöltöttük akkor nyissuk meg a programmal.

 

 Láthatjuk hogy baloldalt jelenik meg a modell 3d-s képe amely segíthet minket formálni a darabokat, jobb oldalt pedig a nyomtatandó darabokat láthatjuk. A szaggatott vonal jelzi az A/4 lapméretet. Fontos hogy aszerint állítsuk be a nyomtatót ahogy a lap áll, jelen helyzetben álló legyen a laptájolás. Ezt a printer setup-ban van lehetőség. Olykor a program átakarja méretezni a darabokat hogy rendesen kinyomtathassa. Ez olykor probléma lehet, hisz pl. egy sisaknál nem mindegy hogy ránk fér-e vagy sem. Ha kinyomtattuk a részeket, jöhet az összeépítés.

Szerző: Enemy991  2012.01.23. 13:14 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pepakura.blog.hu/api/trackback/id/tr463740683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása